Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisini (BK),
Bilirkişi, hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvurulan, o konunun uzmanı kişileri,
Bilirkişi, herhangi bir şahıs ve tüzel kişilerin herhangi bir konuda çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda konunun uzmanı kişilerden görüş alınmasıdır.
Bilirkişi; Belirli bir konudan iyi anlayan ve bir anlaşmazlığı çözümlemek için kendisine başvurulan kimse, uzman, ehlihibre, ehlivukuf, uzman.
Bilirkişiler konunun uzmanı şahıslar olabileceği gibi, o konu ile ilgili kurumlar da olabilir. Adli Tıp Kurumu, Polis kriminal ve Jandarma Kriminal Laboratuvarları…
Uzman Mütaalası çözümlenmesi özel veya bilimsel bilgiye dayanan konularda oyuna veya düşüncesine başvurulan kimse
Bilirkişilik hizmeti, bilim, teknik, ekonomik genel verilerini adli olgularda neden, niçin, sebep sonuç gibi illiyet bağları konulardan isteneni, mahallinde ya da dosya üzerinde inceleme yaparak hukuki sorunların çözümüne yardımcı olan hizmetlerdir. İncelemenin niteliğine göre her alanla ilgili olabilmektedir. Sebep, sonuç, kusur ve durum tespiti; kimlik belirleme; fiyat takdiri, kıymet, nitelik, kusur ve durum tespiti için rapor tanzimi ile lüzum görülecek hallerde bunların dışındaki hususların tayin ve tespitinin yapılmasıdır.
Bilirkişi; bir uyuşmazlığın çözümünde uzmanlığından yararlanılan, hâkime veya mahkemeye yardımcı olan, ilmi birikimiyle olayı aydınlatan kişiler olarak tanımlanabilir. Ülkemizdeki bilirkişilik kurumunu özel dedektiflik kapsamı içerisinde değerlendirebiliriz. Çünkü bilirkişiler genel tecrübe kurallarını bildirerek suçların aydınlatılmasında etkin rol oynarlar. Bu yönüyle dedektiflerin yapmış olduğu çalışmalara benzer bir faaliyet yürütürler.